Природа імпровізаційного творення текстів народних дум (лінгвістичний аспект) - Беценко, Т. (Народна творчість та етнологія, 2011)
У статті розглянуто природу мовних структур, їхню властивість слугувати імпровізаційному відтворенню героїчного епосу. Увагу зосереджено на загальному аналізі мовних одиниць – текстово-образних універсалій, що забезпечують збереження цілісності тексту, його впізнаваність, а також сприяють здійсненню ефективності фольклорної комунікації. В статье рассмотрена природа языковых структур, их способность служить импровизационному воссозданию героического эпоса в процессе живой фольклорной коммуникации. Внимание сосредоточено на общем анализе языковых единиц – текстово-образных универсалий, которые обеспечивают сохранение целостности текста, его узнаваемость, а также способствуют осуществлению эффективности фольклорной коммуникации. The article considers the nature of linguistic structures and their ability to serve as an improvisational recreation of a heroic epic in the course of live folklore communications.