Регіонально-локальні особливості колядно-новорічної обрядовості Гомельщини (на матеріалі фольклору Добруського і Вєтківського районів) - Новак, В. (Народна творчість та етнологія, 2011)
У статті розглядаються обряди, звичаї, прикмети, ігровий та пісенний фольклор різдвяно-новорічного календарно-обрядового циклу Гомельщини. На основі польових записів, зроблених автором у селах Добруського й Вєтківського районів Гомельської області, аналізуються регіональна й локальна специфіка колядно-новорічної обрядовості на тлі білоруської загальноетнічної традиції. В статье рассматриваются обряды, обычаи, приметы, игровой и песенный фольклор рождественско-новогоднего календарно-обрядового цикла Гомельской области. На основе полевых записей, сделанных автором в селах Добрушского и Ветковского районов, анализируется региональная и локальная специфика колядно-новогодней обрядности на фоне общеэтнической белорусской традиции. The article is concerned with the rites, customs, omens, playing and song folklore of the Homelshchyna Christmas and New Year calendar ceremonial cycle. Based on the field records which were carried out by the author in the villages of Dobrush and Vietkiv Districts of Homel Region, she analyses the regional and local specificity of the Christmas and New Year ceremonial rites against the background of the whole Bielorussian ethnical tradition.