Уявлення про наймитування та наймитську долю в українських народних казках - Маліков, В. (Народна творчість та етнологія, 2011)
У статті проаналізовано українські народні казки та показано їхнє значення для звичаєво-правових традицій наймитування. Це дослідження покликане розкрити селянські уявлення щодо найманої праці, а також образ наймита, відображений у казках другої половини ХІХ – початку ХХ ст. В статье анализируются украинские народные сказки, раскрывается их значение для обычно-правовых традиций найма. Целью данного исследования является раскрыть крестьянские представления относительно наемного труда, а также образ батрака, отраженный в сказках второй половины ХІХ – начала ХХ вв. The author analyzes Ukrainian folk tales and shows their significance for customary law traditions of wage labour. This study aims to reveal peasant concepts about wage labour and an image of farm labourer reflected in folk tales of the second half of the XIX – early XX centuries.