Шлюбно-любовні мотиви у великодніх традиціях бойків - Пуківський, Ю. (Народна творчість та етнологія, 2011)
У статті розглянуто один з важливих аспектів звичаєвості Великодніх свят – традиції дошлюбного спілкування молоді; простежено загальноукраїнські риси й локальні особливості низки великодніх повір’їв, звичаїв та обрядів, які ще донедавна побутували серед бойків; наведено окремі зразки гаївкового репертуару, що стосуються матримоніальної сфери. В статье рассмотрен один из важных аспектов обычаев Пасхальных праздников – традиции добрачного общения молодёжи; прослежены общеукраинские черты и локальные особенности ряда пасхальных поверьев, обычаев и обрядов, которые еще до недавнего времени были характерны для бойков; приведены некоторые примеры веснянок, касающихся матриманиальной сферы. In the article, there is an attempt to consider one of the important aspects of the Easter rites – the traditions of premarital intercourse of young people. The author retraces the all-Ukrainian features and local peculiarities of a number of the Easter beliefs, customs and ceremonies which had existed until quite recently among the Boyky. Also he gives some examples of hayivky referring the matrimonial sphere.