Переохлаждение при кристаллизации пленок висмута на германиевой подложке - Колендовский, М.М.; Богатыренко, С.И.; Крышталь, А.П.; Гладких, Н.Т.; Дукаров, С.В.; Самсоник, А.Л.; Сухов, Р.В. (Інститут проблем матеріалознавства ім. І. М. Францевича НАН України, 2007)
Исследованы механизм конденсации в пленочной системе Bi—Ge и изменение
электрического сопротивления в слоистой пленочной системе Ge—Bi—Ge в ходе циклов
нагрев—охлаждение. Определены величина переохлаждения при кристаллизации висмута
в контакте с аморфным и поликристаллическим германием — 94 K и угол смачивания в
островковых пленках висмута на аморфной германиевой подложке — 68°. Полученные
результаты хорошо согласуются с имеющимися данными по обобщенной зависимости
величины переохлаждения от угла смачивания для других контактных систем. Досліджено механізм конденсації в плівковій системі Bi—Ge і
зміна електричного опору в шаруватій плівковій системі Ge—Bi—Ge у
ході циклів нагрівання—охолодження. Визначено ступінь
переохолодження при кристалізації вісмуту в контакті з аморфним і
полікристалічним германієм — 94 K і кут змочування в острівцевих
плівках вісмуту на аморфній германієвій підкладці — 68°. Отримані
результати добре узгоджуються з наявними даними по узагальненій
залежності величини переохолодження від кута змочування для інших
контактних систем. The condensation mechanism of Bi—Ge film system and variation of the
electrical resistance in Ge—Bi—Ge layered film system during heating and
cooling cycles has been investigated. The value of supercooling upon
crystallization of Bi in contact with amorphous and polycrystalline Ge (~94 K)
as well as the wetting angle in this system (68°) have been determined.
The measured values are in a good agreement with literature data on
summarized dependency of supercooling value versus the wetting angle.