Метафоричність та інші стилістичні засоби персуазивності у текстах на екотематику (на матеріалі книги "Тиха весна" Р. Карсон) - Бабире, О.В. (Лінгвістика ХХІ століття: нові дослідження і перспективи, 2012)
Стаття присвячена виявленню і аналізу метафор та інших лінгвістичних засобів персуазивності в книзі Р. Карсон "Тиха весна", всесвітньо визнаного маніфесту екологічного руху. Були досліджені особливості організації дискурсивного простору тексту та засоби класичної аргументації, виявлені біблійні, літературні та культурні алюзії, розглянуті стилістичні фігури, що сприяють підвищенню рівня аргументативності тексту. Статья посвящена анализу метафор и других лингвистических средств персуазивности в книге Р. Карсон "Тихая весна", всемирно известного манифеста экологического движения. Были исследованы особенности организации дискурсивного пространства текста и средства классической аргументации, обнаружены библейские, литературные и культурные аллюзии, рассмотрены стилистические фигуры, способствующие повышению уровня аргументативности текста. The article deals with the analysis of metaphors and other linguistic means of persuasiveness in the book "Silent Spring" by R. Carson, known as the ecological movement manifest. The specific organization of the text's discursive space and the means of classical argumentation were investigated. The biblical, literary and cultural allusions were found. The stylistic figures aimed at the text's argumentativity were analyzed.