Развитие языка как информационной синергетической системы - Домброван, Т.И. (Лінгвістика ХХІ століття: нові дослідження і перспективи, 2012)
Исходя из определения языка как синергетической информационной системы, автор предлагает новый подход к изучению истории языка. а именно с позиций динамической теории информации. Язык может изменяться в рамках так называемого пространства под влиянием ключевых параметров этой системы и в зависимости от определенных механизмов рецепции информации. Виходячи із обґрунтування, що мова є синергетичною інформаційною системою, у статті запропоновано новий підхід до вивчення історії мови, а саме з позицій динамічної теорії інформації. Стверджується, що мова спроможна змінювати свій стан у рамках так званого простору станів системи під впливом керівних параметрів даної системи та/або в залежності від дії певних механізмів рецепції інформації. The article focuses on some issues of language development from the point of view of the dynamic theory of information. We argue that language is a synergetic informational system, capable of changing its state within the so-called 'space of states' under the influence of control parameters and/or depending on certain mechanisms of information reception.