Функціонування англо-американізмів у німецькомовному дискурсі - Дундій, П.Н. (Лінгвістика ХХІ століття: нові дослідження і перспективи, 2012)
У статті обговорюється необхідність розробки інтегративної методики дослідження входження і функціонування англо-американізмів в німецькомовному дискурсі. Враховуючи як лінгвальну, так і соціальну природу категорії запозичення, для аналізу залучено загальнонаукові методи, дискурсивний аналіз, підходи функціональної та когнітивної лінгвістики, що дає змогу систематизувати та розвивати категоріальний апарат теорії запозичень. З огляду на те, що запозичення є носієм когнітивної й культурологічної інформації, особливу увагу приділено методиці дослідження функцій англо-американізмів і комунікативних стратегій їх уживання в німецькомовних субдискурсах. В статье обсуждается необходимость разработки интегративной методики исследования вхождения и функционирования англо-американизмов в немецкоязычном дискурсе. Учитывая как лингвальную, так и социальную природу категории заимствования, для анализа использованы общенаучные методы, дискурсивный анализ, подходы функциональной и когнитивной лингвистики. Это дает возможность систематизировать и развивать категориальный аппарат теории заимствований. Исходя из того, что заимствование выступает носителем когнитивной и культурологической информации, особое внимание уделено методике исследования функций англо-американизмов и коммуникативных стратегий их употребления в немецкоязычных субдискурсах. The article discusses the integrative research method to approach the Anglo-American units entering and functioning in the German language discourse. Given both lingual and social nature of the category of borrowing, the analysis employs general methods of science, discursive analysis as well as functional and cognitive approaches. This complex makes it possible to systematize and develope the categorical tools of the theory of loans and borrowings. Proceeding from the assumption that the borrowed unit bears both cognitive and cultural information, special attention has been given to the study of the functions of the Anglo-American loans and borrowings as well as communicative strategies of their usage in the German language discourse.