Структурні складові ситуації вербального конфлікту - Чайка, Л.В. (Лінгвістика ХХІ століття: нові дослідження і перспективи, 2012)
У пропонованій статті послідовно розглядаються складники структури ситуації вербального конфлікту, зокрема емотивно-конативний, естетично-метамовний, референтивний та фатичний. Мовленнєва інтеракція комунікантів у вербальному конфлікті визначається подвійною асиметрією реального / уявного образу "себе" та "іншого" та зводить нанівець секвенції комунікантів для забезпечення реалізації своїх комунікативних намірів. В статье рассматриваются составляющие структуры ситуации вербального конфликта, в частности эмотивно-конативная, эстетически-метаязыковая, референтивная и фатическая. Речевая интеракция коммуникантов в вербальном конфликте определяется двойной асимметрией реального/ мнимого образа "себя" и "другого" и сводит на нет секвенции коммуникантов для обеспечения реализации своих коммуникативных намерений. This paper consistently examines the components of the verbal conflict situation structure, such as: emotive-conative, aesthetic -metalinguistic, referential and phatic. Speech interaction of communicators in the verbal conflict is determined by double asymmetry of the real/ imaginary image of "oneself" and "the other" and reduces to zero communicators' sequents to provide realization of their communicative intentions.