Електрохімічна корозія α-Al матриці та фази Mg2Si нових деформівних алюмінієвих сплавів системи Al–Zn–Mg–Cu в 0,1 М розчині NaCl - Красовський, М.О.; Лавренко, В.О. (Доповіді НАН України, 2011)
За допомогою методів поляризаційних кривих з використанням мікрокапіляра, оптичної мікроскопії поверхонь зразків до та після поляризації та мікрорентгеноспектрального аналізу вивчено особливості електрохімічної корозії алюмінієвих сплавів системи Al–Zn–Mg–Cu в 0,1 М розчині NaCl. Встановлено, що механізм процесу відповідає спочатку розчиненню в електроліті фази Mg2Si, а далі — корозійному руйнуванню цієї фази на границях зерен з подальшим руйнуванням оточуючої матриці з утворенням пітінгів. Встановлено, що при селективному розчиненні магнію з фази Mg2Si на поверхні зразка утворюється певна кількість оксиду SiO2. With the aid of the polarization curve method using a microcapillar, optical microscopy of the sample surface before and after the anodic polarization, and EDX, the peculiarities of electrochemical corrosion of aluminum alloys of the Al–Zn–Mg–Cu system in a 0.1 M NaCl solution are studied. It is established that the process mechanism corresponds at first to solving the Mg2Si phase in the electrolyte and then to the corrosion attack of the matrix with the pitting. It has been shown that, at the selective dissolution of magnesium from the Mg2Si phase, a definite amount of SiO2 oxide has been formed.