Природна енергетична складова в метаноутворенні та розв'язанні газодинамічних явищ - Лукінов, В.В.; Пимоненко, Л.І.; Бурчак, О.В.; Суворов, Д.А. (Доповіді НАН України, 2011)
Розглянуто можливість перетворень викопної органіки під збуджуючим впливом зовнішніх чинників (тиск й температура) у процесі формування Донецького басейну. Наслідком дії геодинамічних факторів на вугілля є утворення метану, нагромадження вільної енергії та структуризація з'єднань, збагачених вуглецем в окремих найбільш тектонічно активних зонах. Енергетичний підхід до структурних трансформацій вугільної речовини може стати підставою для розробки нових методів прогнозу утворення викидонебезпечних зон і зон скупчень метану в масиві. A possibility of transformations of fossil organic matter under the exciting influence of external factors (pressure and temperature) in the process of form of the Donets coal basin is considered. Formation of methane is a result of the action of geodynamic factors on a coal, accumulation of free energy and structurization of compounds enriched by carbon in separate, most tectonic active areas. The energy approach to structural transformations of coal matter can become a basis for the development of new methods of prognosis of the formation of outburst areas and areas of accumulations of methane in a massif.