Використання модифікованого тесту ''G2 bleomycin sensitivity assay'' для виявлення прихованої хромосомної нестабільності у хворих на рак легенів - Пілінська, М.А.; Дибський, С.С.; Дибська, О.Б.; Швайко, Л.І. (Доповіді НАН України, 2011)
За допомогою модифікованого тесту ''G2 bleomycin sensitivity assay'' оцінено приховану хромосомну нестабільність (ПХН) у хворих на рак легенів (РЛ), які заперечували свідомий контакт із мутагенними факторами. Визначено додаток до фонової середньогрупової частоти аберацій хромосом (надспонтанний цитогенетичний ефект) у групі онкологічних пацієнтів — 44,6 та 53,3 на 100 метафаз при концентраціях блеоміцину 0,05 та 5,00 мкг/мл відповідно, що вірогідно (p<0,001) відрізняється від такої в групі умовно здорових осіб (9,14 та 14,31 на 100 метафаз відповідно). Встановлено широке міжіндивідуальне варіювання індукованого цитогенетичного ефекту у хворих на РЛ (8,20–109,25; 23,20–99,58 хромосомних аберацій на 100 метафаз при концентраціях блеоміцину 0,05 та 5,00 мкг/мл відповідно) та відсутність позитивної кореляції між фоновими та індукованими частотами хромосомних пошкоджень. У групі пацієнтів з діагнозом РЛ виявлено 53,3% осіб з ПХН, що достовірно (p<0,01) відрізняється від такої у групі умовно здорових осіб (33,3%). Одержані результати підтверджують літературні дані щодо можливості використання ПХН як одного з онкомаркерів при обстеженні осіб з підвищеним онкологічним ризиком. With the help of modifying ''G2 bleomycin sensitivity assay'', the hidden chromosome instability (HCI) in patients with lung cancer who deny conscious contact with mutagenic factors has been evaluated. It is shown that the addition to the background mean frequency of chromosome aberrations (above spontaneous cytogenetic effect) in the group of cancer patients is 44.6 and 53.3 per 100 metaphases (at bleomycin concentrations of 0.05 and 5.00 mcg/ml, respectively), which differs significantly (p<0.001) from that in the group of apparently healthy individuals (9.14 and 14.31 per 100 metaphases, respectively). The broad intra-individual variations of the induced cytogenetic effect in patients with lung cancer (8.20–109.25; 23.20–99.58 chromosomal aberrations per 100 metaphases at bleomycin concentrations of 0.05 and 5.00 mcg/ml, respectively) and the absence of a positive correlation between the background and induced frequencies of chromosomal damages are established. In the group of cancer patients, 53.3% of persons with HCI are detected, which significantly (p<0.01) differs from that (33.3%) in the group of apparently healthy individuals. The results obtained confirmed the literary data concerning the opportunity of using HCI as one of the oncomarkers under the examination of patients with high oncological risk.