Специфика именований персонажей в романе О.Н. Ермакова «Знак зверя» - Волкова, С.Н. (Ономастичні науки, 2012)
В статье рассмотрена специфика именований персонажей в романе об афганской войне известного российского писателя О. Н. Ермакова «Знак зверя». Выявляется характерная для романа парность персонажей, которая отражена и на антропонимическом уровне; показывается нередкий контраст между сутью персонажа и его именованием, употребляемый в художественных целях. Отмечается особая важность вымышленных мифонимов, отражающих личную мифологию автора, в формировании второго (ирреального) плана романа – философско-символического, с мифологическими и религиозными аллюзиями. В статті розглянуто специфіку іменувань персонажів в романі про афганську війну відомого російського письменника О. М. Єрмакова «Знак зверя». Виявлено характерну для роману парність персонажів, яка відображена і на антропонімічному рівні; показано нерідкий контраст між сутністю персонажа та його іменуванням, який використовується із художніми цілями. Відзначено особливу важливість вигаданих міфонімів, що відображаються особисту міфологію автора, в формуванні другого (ірреального) плану роману – філософсько-символічного з міфологічними та релігійними алюзіями. In the article the specificity of characters’ names in the novel about Afghan war «The Sign of a Beast» by famous Russian writer O. N. Ermakov is considered. Typical for the novel fact of twin characters is revealed, which is reflected on the anthroponimic level too; not infrequent contrast between the essence of a character and his name, which is used with artistic purposes, is shown. Special importance of invented mythonyms reflecting the personal mythology of the author is noted in the novel’s second (unreal) plan formation (philosophical-symbolic) with mythological and religious allusion.