Пайка сверхтвердых композиционных материалов на основе нитрида бора для изделий инструментального и конструкционного назначений - Адамовский, А.А.; Зюкин, Н.С.; Евдокимов, В.А. (Інститут проблем матеріалознавства ім. І. М. Францевича НАН України, 2008)
Измерен краевой угол смачивания адгезионно-активным припоем сверхтвердых
материалов на основе кубического нитрида бора. Угол смачивания, в зависимости от
температуры пайки, измеряли в вакууме методом лежащей капли. Установлено, что крае-
вой угол смачивания кубического нитрида бора больше такового композиционных
материалов на его основе. С повышением температуры пайки (850-950ºC) угол смачивания для всех исследованных материалов уменьшается. Изготовлены изделия
инструментального назначения (резцы) и модели изделий конструкционного назначения
(стержни, подпятники, опоры подшипников скольжения). Обмірювано крайовий кут змочування адгезійно-активним
припоем надтвердих матеріалів на основі кубічного нітриду бора. Кут
змочування, у залежності від температури пайки, вимірювали у вакуумі
методом лежачої краплі. Встановлено, що крайовий кут змочування
кубічного нітриду бору більше таких композиційних матеріалів на його
основі. З підвищенням температури пайки (850-950ºC) кут змочування
для всіх досліджених матеріалів зменшується. Виготовлено вироби
інструментального призначення (різці) і моделі виробів конструкційного
призначення (стрижні, підп’ятники, опори підшипників ковзання). The wetting angle by adhesive-active solder of the superhard a material on base cubic
nitride boron is measured. The wetting angle, depending on the temperature of the
soldering, measured in vacuum by sessile drop method. It is fixed that wetting angle on
cubic boron nitride is bigger in contrast with composite materials on his base; with
increasing of the temperature of the soldering (850-950ºC) the wetting angle for the
all explored materials have decreases. The products for the instrumental appointment —
a cutting tool and models of products for constructional purposes such as a rods, stepbearing,
bearings, slider bearing — were produced.