Розподіл сил у структурованому середовищі в полі сили тяжіння - Даниленко, В.А.; Микуляк, С.В. (Доповіді НАН України, 2011)
Проведено розрахунки тривимірного деформування дискретних масивів з двома розподілами структурних елементів за розмірами в полі сили тяжіння й при навантаженні масивним поршнем. Отримано розподіли сил між елементами структури. Знайдено, що ці розподіли в ієрархічному середовищі мають степеневий характер, а отже, характеризуються масштабною інваріантністю. We have carried out the computer simulation of a 3D deformation of discrete massifs with two modes of size distributions of the structure elements in the gravity field, as well as when the massifs are loaded by a heavy piston. We have got force distributions between the structure elements. We have found that these distributions in the hierarchical medium have power type and, therefore, are characterized by the scale invariance.