Геолого-палеоокеанографічні аспекти генезису верхньовендських ''чорносланцевих'' фосфоритоносних відкладів Волино-Подільського сегмента континентальної окраїни Палеотетісу - Радковець, Н.Я. (Доповіді НАН України, 2011)
Вперше розглянуто палеоокеанографічні умови формування верхньовендських ''чорносланцевих'' фосфоритоносних відкладів Волино-Подільського сегмента континентальної окраїни Палеотетісу. Встановлено, що літогенез цих давніх осадових нашарувань проходив внаслідок аноксичних поцесів спричинених прибереговим апвелінгом. For the first time, we consider the paleooceanographic conditions of formation of the Upper Vendian black shale phosphorite-bearing deposits of the Volyno-Podolian segment of a continental margin of the Paleo-Tethys. It is established that the lithogenesis of these ancient sedimentary strata occurred as a result of anoxic processes, caused by the coastal upwelling.