Вплив просочування природного газу на наземний хлорофільний індекс та позицію червоного краю спектрів відбиття пшениці над газовим родовищем - Шпортюк, З.М.; Сибірцева, О.М.; Дугін, С.С. (Доповіді НАН України, 2011)
Визначено варіації спектрометричних коефіцієнтів відбиття пшениці, мерісівського наземного хлорофільного індексу TCI та позиції червоного краю REP за польовими даними спектрорадіометра Field Spec® 3 FR під впливом просочування природного газу над Глібовським газовим родовищем (Крим). Встановлено сильну кореляцію між індексами REP й TCI з коефіцієнтом r=0,987 та зменшення величин цих індексів на газоносній території щодо їх фонових значень за межами родовища. We detected the influence of natural gas seepage on the variances of wheat reflectance spectra, MERIS terrestrial chlorophyll index TCI, and red edge position (REP) from the field spectrometric Field Spec® 3 FR data over the Hlibovske gas field (the Crimea). We found the strong correlation (r=0.987) between REP and TCI and some decrease in REP and TCI values over the gas field relative to their mean values outside the gas field.