Етапи утвердження християнського універсалізму. - Павленко, П.Ю. (Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, 2010)
Стаття П.Павленка «Етапи утвердження християнського
універсалізму» присвячена проблемам внутрішніх змін в християнстві на етапі
його становлення як світової релігії. Оригінальне Ісусове християнство
(іудеохристиянство) мислило себе в контексті іудаїзму, в єврейському
культурному полі, оскільки подавало себе месіанською течією в межах
тогочасного іудаїзму, розуміло себе завершальним етапом розвитку іудейської
релігії, її кінцевим пунктом, натомість еллінохристиянство обстоювало віру в
Христа, ґрунтуючи її здебільшого на засадах грецької філософської думки,
елліністичного світогляду та римського космополітизму, більше того –
універсалістське християнство чи еллінохристиянство водночас формувалося
ще й на запереченні єврейоцентричної іудеохристянської традиції, по суті, на
запереченні оригінальної апостольської традиції.
Ключові слова: раннє християнство, іудеохристиянство,
еллінохристиянство, паулінізм, Ісус Христос, Месія, іудаїзм. Статья П.Павленко «Этапы утверждения христианского
универсализма» посвящена проблемам внутренних изменений в христианстве
на этапе его становления как мировой религии. Оригинальное христианство
Иисуса Христа (иудеохристиянство) мыслило себя в контексте иудаизма, в
еврейском культурном поле, поскольку подавало себя мессианским течением в
пределах тогдашнего иудаизма, понимало себя завершающим этапом развития
иудейской религии, ее конечным пунктом. Эллинохристианство же напротив –
отстаивало веру в Христа, базируя её преимущественно на греческой
философской мысли, эллинистическом мировоззрении и римском
космополитизме, более того – универсалистское христианство или
эллинохристианство вместе с тем формировалось еще и на отрицании
еврейоцентричной иудеохристанской традиции, по сути, на отрицании
оригинальной апостольской традиции.
Ключевые слова: раннее христианство, иудеохристианство
эллинохристиянство, паулинизм, Иисус Христос, Мессия, иудаизм. Pavlenko Pavlo. Stages of adoption of Christian universalism. The original
Christianity of Jesus Christ (Judeo-Christianity) realized itself in the entirely
Judaism’s context, in the Jewish cultural milieu presented itself as a messianic
movement within Judaism of that time, perceived itself as a culminating stage of the
development of Jewish religion. On the contrary to Judeo-Christianity, Hellene-
Christianity asserted faith in Christ mostly grounded on the foundation of the Greek
philosophical thought, Hellenistic and Roman cosmopolitan view. Moreover,
universalist Christianity or Hellene-Christianity forged simultaneously with denial of
Jewish-centric and Judaic-centric legacy, actually, side by side with rejection of the
original Apostolic tradition.
Key words: Early Christianity, Judeo-Christianity, Hellene-Christianity,
Paulinism, Jesus Christ, Messiah, Judaism.