Конструктурування релігійної ідентичності: теоретико-релігієзнавчий аналіз. - Папаяні, І.В. (Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, 2010)
У статті «Конструювання релігійної ідентичності: теоретично- релігієзнавчій аналіз» Папаяні І.В. в межах теоретичного релігієзнавства розглядає проблему конструювання релігійної ідентичності. Посилаючись на дослідження українських релігієзнавців, він доводить, що традиційні схеми, які відображають специфіку побудови релігійної ідентичності особою, не відповідають викликам сучасності. Автор розгортає власну теорію конструювання релігійної ідентичності, в якій основними елементами побудови останньої виступають релігійні дискурсивні і недискурсивні практики, актуалізовані в кордонах повсякдення. Ключові слова: релігійна ідентичність, конструкт, дискурсивні і недискурсивні практики, повсякденність. В статье «Конструирование религиозной идентичности: теоретико- религиоведческий анализ» Папаяни И. В. в границах теоретического религиоведения рассматривает проблему конструирования религиозной идентичности. Ссылаясь на работы украинских религиоведов, он доказывает, что традиционные схемы, которые отображают специфику формирования религиозной идентичности, не отвечают вызовам современности. Автор обосновывает собственную теорию конструирования религиозной идентичности, в которой основными элементами формирования последней выступают религиозные дискурсивные и недискурсивные практики в границах повседневности. В дальнейшем автор планирует сосредоточиться на раскрытии практических аспектов конструирования религиозной идентичности, характерных для традиционных и современных религиозных организаций. Ключевые слова: религиозная идентичность, конструкт, дискурсивные и недискурсивные практики, повседневность. In the given scientific article «Designing of religious identity: тhe science of religion analysis» Ivan Papayani in borders of theoretical religious studies considers a problem of designing of religious identity. Referring for works Ukrainian scientists it proves, that traditional schemes which display specificity of formation of religious identity and do not answer present calls. The author opens own theory of designing of religious identity in which as basic elements of formation of last experts in daily occurrence borders act religious discursiv and undiscursiv. Further the author plans to concentrate on disclosing of practical aspects of designing of religious identity characteristic for the traditional and modern religious organisations. Keywords: Religious identity, construct, discursive and undiscursivе experts, daily occurrence.