Картина пекла в альтернативах православно-есхатологічної думки. - Панков, Г.Д. (Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, 2010)
У статті Г.Панкова «Картина пекла в альтернативах православно-есхатологічної думки” аналізується уявлення про пекло в ортодоксальній традиції християнської картини світу та його критика в аспекті гуманізму з боку окремих послідовників неортодоксальної православно-есхатологічної думки. Автором розкривається аксіологічне напруження між юридичним витлумаченням справедливості та етичною концепцією любові та милосердя до християнської есхатології. Гуманістична альтернатива ортодоксального трактування пекла демонструється на прикладі концепції Григорія Нісського, М.О. Бердяєва та Є.М. Трубецького. В статье Г.Панкова «Картина ада в альтернативах православно-эсхатологической мысли" анализируется представление об аде в ортодоксальной традиции христианской картины мира и его критика в аспекте гуманизма со стороны отдельных последователей неортодоксальные православно-эсхатологической мысли. Автором раскрывается аксиологическая напряжение между юридическим истолкование справедливости и этической концепцией любви и милосердия к христианской эсхатологии. Гуманистическая альтернатива ортодоксального трактовка ада демонстрируется на примере концепции Григория Нисского, М.О. Бердяева и Е.М. Трубецкого. In the article G.Pankov «The picture of the underworld in alternatives of orthodox and eskhatological conception» an idea of the underworld in orthodox tradition of christian picture of the world and its criticism in the aspect of humanism from the individual followers of non-orthodox christian-eskhatological idea is analysed. The author opens up axiological tension between juridical interpretation of justice and ethics conception of love and mercy in relation to christian eskhatology. Humanistic alternative of orthodox interpretation of the underworld is demonstrated on the example of conception by Grigory Nisskiy, N.A. Berdyaev, E.N.Trubeckoy.