Вплив етнічного чинника на формування політичного православ’я в Україні. - Продивус, С.Р. (Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, 2010)
Після розпаду Радянського Союзу Православна Церква опинилася в нових реаліях, отримавши широкі можливості виступати самостійним суб’єктом суспільного життя країни. Визначення місця політичного у релігійному та релігійного у політичному стає дедалі актуальнішим. У статті С. Продивус «Вплив етнічного чинника на формування політичного православ’я в Україні» розглядається вплив етнічного чинника, зокрема російського, на формування одного з напрямів політичного православ’я в Україні.
Ключові слова: політичне православ’я, Союз православних громадян України, активна позиція, етнічне походження, політичне та релігійне. После распада Советского Союза Православная Церковь оказалась в новых реалиях, получив широкие возможности выступать самостоятельным субъектом общественной жизни страны. Определения политического в религиозной и религиозного в политическом становится все более актуальным. В статье С. Продивус «Влияние этнического фактора на формирование политического православия в Украине» рассматривается влияние этнического фактора, в частности русского, на формирование одного из направлений политического православия в Украине.
Ключевые слова: политическое православие, Союз православных граждан Украины, активная позиция, этническое происхождение, политическая и религиозная. After the collapse of the Soviet Union the Orthodox Church finds itself in new realities, with ample opportunity to address the subject of an independent social life. Determination of place religious in the political and political in the religious is becoming increasingly important. This article – «Influence of ethical factor to formation political Orthodoxy in Ukraine» by S.Prodyvus – examines the impact of ethnicity, in particular Russian, to form part of a political orthodoxy in Ukraine.
Keywords: political orthodoxy, the Union of Orthodox Citizens of Ukraine, an active stance, ethnic origin, political and religious.