Філософське релігієзнавство як альтернатива суперечності між богослов’ям і наукою. - Возняк, О.Т. (Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, 2010)
У статті Орести Возняк «Філософське релігієзнавство як
альтернатива суперечності між богослов’ям та наукою» розкривається
теоретична неточність сучасної класифікації підходів до вивчення релігії та
пропонується новий варіант поділу цих підходів. Теоретичним обґрунтуванням
запропонованого поділу є конституювання філософського способу осмислення
дійсності як системного та залученого до суті предмету в цілому. Новий варіант
класифікації підходів до вивчення релігії доводить необхідність розробки
проблем філософського релігієзнавства.
Ключові слова: філософія, богослов’я, філософське релігієзнавство,
рефлексивність, системність, історичність, універсальність. В статье Оресты Возняк «Философское религиоведение как
альтернатива противоречия между богословием и наукой» раскрывается
теоретическая неточность современной классификации подходов к изучению
религии и предлагается новый вариант разделения этих
подходов. Теоретическим обоснованием предложенного разделения является
конституирования философского способа осмысления действительности как
системного и занимаются сути предмета в целом. Новый вариант
классификации подходов к изучению религии доказывает необходимость
разработки проблем философского религиоведения.
Ключевые слова: философия, богословие, философское религиоведение,
рефлексивность, системность, историчность, универсальность Oresta Voznyak «Philosophical Religious Studies as an Alternative of
Contradiction between Theology and Science». Theoretical inaccuracy of modern
classification of approaches to religion studies is manifested in the article and a new
variant of those approaches division is suggested here. Theoretical argumentation of
the suggested division is the assertion of philosophical method of reality interpretation
as systematic and included to the essence of the subject in general. A new variant of
the classification of approaches to religion scrutiny proves the necessity of
development of philosophical religious studies.
Key words: philosophy, theology, philosophical religious studies, reflexivity,
consistency, historicity, universalism.