Історія та сучасність релігійного антисемітизму: найновіша англомовна історіографія проблеми - Козерод, О. В. (Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, 2010)
Козерод О.В. Історія та сучасність релігійного антисемітизму: найновіша англомовна історіографія проблеми. Стаття є першим комплексним дослідженням сучасної англомовної історіографії антисемитизму у світі, в якому розглядаються найбільш важливі наукові дослідження щодо антисемитізму та проблем боротьби з ним, які вийшли у 2009 році у провідних західних видавництвах. У підсумку аналізу досягнень сучасної світової історіографії антисемітизму сформульовано низку основних проблем та напрямів її розвитку у країнах ЄС та Сполучених Штатах Америки.

Ключові слова: антисемітизм, історіографія, Європа, США, католицизм, іудаїзм, євреї, іслам, християнство. Козерод О.В. История и современноcть религиозного антисемитизма: новейшая англоязычная историография проблемы. Стаття является первым комплексним исследованием современной англоязычной историографии проблем религиозного антисемитизма. В ней рассматриваются наиболее важные исследования по таким вопросам, как история антисемитизма и современное положение с данням явленим, которая вышла в течение 2009 года в ведущих западных издательствах. В итоге, в результате анализа достижений современной западной историографии антисемитизма сформулированы основные направления и характерные черты ее развития в странах ЕС и Соединенных Штатах Америки.

Ключевые слова: антисемитизм, историография, Европа, США, католицизм, иудаизм, евреи, ислам, христианство. Kozerod O.V. History and Modern Religious Anti-Semitism: Modern English Historiography of Terrorism. This is the first comprehensive research of the Modern English Historiography of Modern Religious Anti-Semitism in Ukrainian Science, considered the most important facts about new books about this problem in the world. It also includes analysis of the most impotent literature about Problems of Christian and Muslim Anti-Semitism in History and Modern World. As a result there are conclusion are formulated on the basic problems of Modern English Historiography of Religious Anti-Semitism of 2009.

Keywords: Anti-Semitism, Historiography, Europe, USA, Catholic, Judaism, Jews, Islam, Christian.