Роль волхвів у суспільному житті Київської Русі (за літописними матеріалами ХІ-ХІІ ст.) - Стратонова, Н.О. (Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, 2010)
Наталія Стратонова. Роль волхвів у суспільному житті Київської Русі (за літописними матеріаламиХІ-ХІІ ст.). У статті окреслено підхід до осмислення ролі волхвів у суспільному житті Київської Русі на основі дослідження пам’яток давньоруських літописних матеріалів та їхніх релігійних домінант. Проаналізовано багатоманітність ролей волхвів у суспільному житті тогочасного суспільства, показано місце магічних вірувань в народному світосприйнятті після прийняття християнства. Ключові слова: волхви, дохристиянський світогляд, літописи, синкретизм, Київська Русь, суспільство, магічні вірування. Наталия Стратонова. Роль волхвов в общественной жизни Киевской Руси (по летописным материалам ХІ-ХІІ ст.). В статье очерчен подход к осмыслению роль волхвов в общественной жизни Киевской Руси на основе исследования памятников древнерусских летописных материалов и их религиозных доминант. Проанализировано многообразие ролей волхвов в общественной жизни общества, показано место магических верований в народном мировосприятии после принятия христианства. Ключевые слова: волхвы, дохристианское мировоззрение, летописи, синкретизм, Киевская Русь, общество, магический верования. Nataliya Stratonova: «The Magi’ roles in the Old Rus’ social life (based on chronicles of XI-XII centuries)». In the article was made an attempt to analyze the variety of Magi’ roles in Old Rus’ public life of XI-XII centuries, based on the chronicles of Kyiv Rus literature, to show the place of magical beliefs in the national perception after the adoption of Christianity. Key words: Magi, pre-Christian world view, chronicles, syncretism, Old Rus, society, magical beliefs.