Свято Різдва Христового в народній релігійності українців - Длінна, Т.І. (Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, 2010)
Стаття Т.І. Длінної «Свято Різдва Христового в народній релігійності
українців» присвячена актуальній проблемі міждисциплінарних студій – феномену
народної релігійності. На основі етнографічних і фольклорних джерел проаналізовано
народні релігійні погляди щодо значення свята Різдва. Підкреслено, що в народній
релігійності РіздвоХристове співвідноситься з ідеєюспасіння.
Ключові слова: свято Різдва Христового, народна релігійність, народна релігія,
народне християнство, спасіння, Тайна вечеря, обряд, фольклор, колядки. Статья Т.И. Длинной «Праздник Рождества Христова в народной
религиозности украинцев» посвящена актуальной проблеме междисциплинарных
студий - феномену народной религиозности. На основе этнографических и
фольклорных источников проанализированы народные религиозные взгляды
относительно значения праздника Рождества. Подчеркнуто, что в народной
религиозности РождествоХристово соотносится с идеей спасения.
Ключевые слова: праздник Рождества Христова, народная религиозность,
народная религия, народное христианство, спасение, Тайная вечеря, обряд, фольклор,
колядки. Article by T.I. Dlinna "Christmas Holiday in the folk religiosity of Ukrainians" is
devoted to the urgent problem of interdisciplinary studios - the phenomenon of folk religiosity.
On the basis of ethnographic and folklore sources traditional religious views on the meaning of
Christmas are analyzed. The author stresses, that folk religiosity of Christmas correlates with
the idea of salvation.
Keywords: Christmas Holiday, folk religiosity, folk religion, folk Christianity
salvation, Lord's Supper, ritual, Folklore, Christmas carols (kolyadky).