Трансформаційні процеси Чину св. Василія Великого: від Добромильської реформи до наших днів - Стоцький, Я.В. (Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, 2010)
У статті Ярослава Стоцького “Трансформаційні процеси Чину св. Василія
Великого: від Добромильської реформи до наших днів” досліджуються періоди
занепаду і розквіту Галицької провінції ЧСВВ із останньої чвертіХІХст. – до першого
десятиліття ХХІ ст., на які вплинули: наслідки йосифінських реформ ХVІІІ ст.,
ліквідація греко-католицизму іВасиліянського Чину російськимцаризмом уХІХст. на
Правобережній Україні, відродження Чину у ході Добромильської реформи, людські і
матеріальні втрати провінції під часПершої світової війни, відновлення василіянського
життя у міжвоєнні роки, заборона комуністичним режимом діяльності УГКЦ в
радянський період, ренесанс Галицької провінції оо. Василіян наприкінці ХХ ст. – на
початкуХХІ ст. The article of Yaroslav Stotskyi “Transformational Processes of Order of St.
Vasylij the Great: from Dobromylska Reform till Present Days” gives a close look on the
period of decline and prosperity in Galicia Province of OSVG in late XIX c. early XX c.; a
period which had much been influenced by the outcome of Josephne’s Reforms of XVIII,
liquidation of Greek-Catholicism and Vasylian Order by Russian czarism in XIX c. on the
right bank territory of Ukraine, revival of the Order due to Dobromylska reform, human and
material expenditures during the World War I, reestablishment of vasylian activity between the
war period, prohibition of the Ukrainian Greek-Catholic Church activity by the communist
regime during the Soviet period, renaissance of Galicia Province in late XIX – early XXI cc.