Зміни в релігійній мережі юдейських громад України (1944-1948 рр.) - Гура, О.А. (Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, 2010)
У статті О. Гури “Зміни в релігійній мережі юдейських громад України
(1944-1948 рр.)” розглядається трансформація мережі юдейських громад в Україні у
1944-1948 роках. Аналізується політика радянської влади щодо юдейської конфесії та
визначається становище її громад в Україні. Автор досліджує тактику радянського
керівництва щодо юдаїзму у післявоєнний період, визначає наслідки антирелігійної
кампанії тих років, форми боротьби з релігійністю.
Ключові слова: юдеї, громада, репресії, законодавство про культи, конфесія,
Уповноважений Ради у справах релігійних культів, віруючі, клір, державна реєстрація,
міньяни. В статье А. Гуры “Изменения в религиозной сети иудейских общин
Украины (1944-1948 гг.)” рассматривается трансформация сети иудейских общин в
Украине в 1944-1948 годах. Анализируется политика советской власти относительно
иудейской конфесии и определяется положение ее общин в Украине. Автор исследует
тактику советского руководства относительно иудаизма в послевоенный период,
определяет последствия антирелигиозной компании, формыборьбыс религиозностью.
Ключевые слова: иудеи, община, репрессии, законодательство о религиозных
культах, конфессия, Уполномоченный по делам религиозных культов, верующие, клир,
государственная регистрация, миньяны. In the article of O. Hura “Change in the religious network of Judaic communities
of Ukraine (1944-1948)” transformation of network of Judaic communities is examined in
the Ukraine of the 1944-1948. The soviet governmental policy as to the Judaic confession is
analyzed; the state of the religious communities in Ukraine is defined. The author studies the
soviet tactics as far as Judaism in the post-war period is concerned. The main consequences of
the anti-religious campaign and the ways to fight against clergymen are touched upon.
Key-words: Jews, repressions, cult legislation, confession, a representative of religious
cult, believers, klir, state registration, min'yans.