О влиянии геометрических характеристик покрытия на затухание краевого эффекта при одноосном продольном сжатии слоистого композитного материала - Быстров, В.М.; Зеленский, В.С.; Ясинский, В.В. (Доповіді НАН України, 2011)
Розглядається задача визначення зони крайового ефекту у шаруватому композитному матеріалі з тонким ізотропним покриттям при одноосному поздовжньому стисканні матеріалу. Для представницького елемента матеріалу досліджується залежність максимальної протяжності зони крайового ефекту та характеру згасання крайового ефекту від співвідношення між геометричним параметром структури матеріалу та товщиною покриття. Аналіз крайового ефекту здійснюється на основі чисельного розв'язку крайової задачі теорії пружності неоднорідних тіл та кількісних критеріїв згасання крайового ефекту для нормальних напружень. The problem of determination of the end effect zone in a laminated composite with a thin isotropic covering is considered under a uniaxial longitudinal pressing. For a representative element of a material, the dependence of the maximum length and the character of end effect decay in components of a material on the ratio between the geometrical parameter of the structure of a material and the thickness of a covering is investigated. A numerical solution of the boundary-value problem of elasticity theory of inhomogeneous bodies and quantitative criteria of decay of the end effect for normal stresses are used for the analysis of the end effect.