Вплив полімерної матриці на властивості напівпровідникових кластерів CdS - Токарєв, С.В.; Ільчук, Г.А.; Кусьнеж, В.В.; Шевчук, О.М.; Долинська, Л.В.; Токарев, В.С. (Доповіді НАН України, 2011)
Розглянуто вплив будови полімерної матриці на властивості вбудованих у неї напівпровідникових кластерів CdS. Встановлено існування в одному зразку декількох груп кластерів та визначено їх розміри за результатами аналізу кривих оптичного поглинання. Показано, що у мозаїчній матриці з гідрофільними і гідрофобними ділянками термодинамічно стабільнішими є групи кластерів з меншим розміром, ніж у неперервній матриці. The effect of a polymer matrix on the properties of CdS semiconductor clusters embedded into this matrix is considered. The size of these CdS clusters has been estimated by the analysis of optical absorption spectra. The presence of several cluster fractions with different sizes in each sample is revealed. It is found that, in a mosaic matrix, which has hydrophilic and hydrophobic areas, the thermodynamically more stable clusters are of smaller size than those in the case of a continuous matrix.