Інтенсивність теплообміну при кипінні води на пористих поверхнях з волокнистою структурою - Шаповал, А.А. (Доповіді НАН України, 2011)
Наведено результати експериментальних досліджень впливу способів приєднання металевих волокнистих структур до суцільних технічних поверхонь на інтенсивність теплообміну при кипінні води. Коефіцієнти тепловіддачі на поверхнях із притиснутими пористими структурами мають значення, менші за аналогічні для припечених матеріалів, проте вони вищі, порівняно зі значеннями, типовими для гладких поверхонь. Запропоновано емпіричні формули для розрахунків інтенсивності двофазного теплообміну в зонах нагрівання теплових труб і термосифонів із пористими волокнистими структурами. The results of experimental researches in the influence of the connection of the metal fibrous structures to technical smooth surfaces on the intensity of heat transfer at water boiling are presented. The heat transfer coefficients on surfaces with pressed porous structures have values smaller than those for sintered materials. Nevertheless, they are higher than those typical of smooth surfaces. Empirical formulas for calculations of the intensity of two-phase heat transfer in the heating zones of heat pipes and thermosiphons with porous fibrous structures are offered.