Дослідження впливу легування бором на десорбцію водню з механічних сплавів системи Mg–Fe–B–H - Єршова, О.Г. (Доповіді НАН України, 2011)
Методом термодесорбційної спектроскопії (ТДС) досліджено вплив легування бором на процес десорбції водню і термічну стійкість гідридної фази MgH2 механічних сплавів-композитів Mg+10% (мас.) Fe+5% (мас.) B та Mg+10% (мас.) Fe+10% (мас.) B, одержаних реактивним механічним сплавленням (РМС) при тиску водню 1,2 МПа. Встановлено, що додавання до магнію 5% (мас.) B впливає на розподіл водню по місцях його локалізації в гідридній фазі MgH2 композиту і, як наслідок, на її термічну стійкість (в напрямку зменшення останньої). Influence of alloying with boron upon the desorption of H2 and the thermal stability of the hydride phases of mechanical alloys Mg+10 mas. % Fe+5 wt. % B and Mg+10 mas. % Fe+10 wt. % B produced by the reactive mechanical alloying in hydrogen under pressure of 1.2 MPa has been studied by the method of thermodesorption spectroscopy. It is established that the addition of 5 wt. % B to Mg powder influence the hydrogen distribution over location sites in the hydride phase and decreases the thermal stability.