Происхождение и эволюция внешних геосфер: газоводной атмосферы, кислого океана, свободного атмосферного кислорода и возникновение жизни - Белевцев, Р.Я. (Доповіді НАН України, 2011)
На підставі термодинамічного та кінетичного аналізу даних про PT-умови у зовнішніх геосферах обгрунтовано нові геохімічні ідеї щодо генезису та еволюції високотемпературної газоводної атмосфери (800–375 °C) в археї (3,8–2,8 млрд років тому), кислого океану та вільного атмосферного кисню у ранньому протерозої за реакцією: Cl2 (г) + H2O (ж) = 2Cl^− (в) + 2H^+ (в) + 0,5O2 (г). У рифеї під впливом осадкоутворення нейтралізується кисла океанічна вода та створюються сприятливі умови для виникнення життя на Землі. При активізації тектоніки літосферних плит у фанерозої спостерігаються зростання гір, збільшення швидкості літогенезу, підсилення вулканізму та міцності землетрусів, еволюція життя, падіння PO2 в атмосфері, загальне похолодання, що особливо проявляється у неогені та четвертинному періоді. На планеті Марс повинна проявитися подібна до земної еволюція зовнішніх сфер у ранньому докембрії (4,2–3,0 млрд років тому). On the basis of the thermodynamic and kinetic analyses of data on PT-conditions in outer geospheres, new geochemical ideas of the genesis and evolution of the high-temperature gas-water atmosphere (800–375 °C) in the Archean (3.8–2.8 bln yr ago), sour ocean, and free atmospheric oxygen in the Early Proterozoic by the reaction Cl2 (g) + H2O (l) = 2Cl^− (w) + 2H^+ (w) + 0.5O2 (g) are grounded. In the Riphean under the influence of lithogenesis, the acid oceanic water was neutralized, and the favorable conditions for the origination of life appeared. In the Phanerozoic, the activation of the tectonics of lithospheric plates was accompanied by the fast growth of mountains, fast lithogenesis, intensification of earthquakes and volcanism, faster evolution of life, and a decrease of the O2 pressure in the atmosphere, especially in the Neogen and the Quarternary period. On the Mars planet, a similar evolution of outer geospheres was displayed in the Early Proterozoic (4.2–3.0 bln yr ago).