Синтез нових сульфоніламідних похідних п'ятичленних циклічних сульфонів шляхом метатезису із закриттям циклу - Головатюк, В.М.; Безуглий, Ю.В.; Кашковський, В.І. (Доповіді НАН України, 2011)
Вперше в Україні синтезовано рутенійкарбенові каталізатори метатезису олефінів. З їх допомогою проведено реакції метатезису із закриттям циклу діаліламідосульфонільних похідних тіолан- й тіолен-1,1-діоксидів. Показано перспективність застосування цих каталізаторів для синтезу нових піроліновмісних похідних п'ятичленних циклічних сульфонів. Ruthenium carbene catalysts of the metathesis of olefines are first synthesized in Ukraine. The ring-closing metathesis reactions of thiolane- and thiolene-1,1-dioxides diallylamidesulfonyl derivatives are carried out using these ruthenium carbene complexes. The perspective of ruthenium catalysts in the synthesis of new pyroline-containing five-member cyclic sulfones has been shown.