Аутекологія видів і сортів Hemerocallis L. (розвиток генеративної сфери) в умовах техногенного забруднення - Гришко, В.М.; Чипиляк, Т.Ф. (Доповіді НАН України, 2011)
Досліджено вплив техногенного забруднення на розвиток представників роду Hemerocallis L. Встановлені особливості аутекології лілійнику за різного рівня забруднення полягають у тому, що вегетацію рослини розпочинають раніше, ніж у контролі, тоді як цвітіння настає пізніше і проходить у значно коротші строки (до 14 діб), що узгоджується зі зменшенням продуктивності квітування лілійнику. Проте культивари істотно не втрачають декоративних якостей, а тому їх доцільно використовувати для озеленення різних функціональних зон підприємств гірничорудної промисловості. Вперше охарактеризовано ультраструктуру пилку H. lilioasphodelus і H. middendorffii. Дія забруднення на формування чоловічого гаметофіта лілійнику призводить до зменшення довжини пилкових зерен (до 13%) та збільшення кількості стерильного пилку (до 16%), що істотніше виявляється у H. lilioasphodellus. Показано можливість використання зазначених показників для біоіндикації рівня забруднення довкілля. The specific features of the day-lilies autecology under conditions of different levels of contamination consist of that the plants vegetation is begun before that in control, while the flowering takes place later and in more short times (to 14 days), which agrees with a diminishing of the day-lilies flowering productivity. Nevertheless, cultivars do not substantially lose decorative qualities, which allows recommending them for the use in the greenery planting of different functional areas of mining industry enterprises. We first describe the ultrastructure of H. lilioasphodelus and H. middendorffii pollen. The action of contamination on the forming of day-lilies masculine gametophyte causes a diminishing of the pollen grains length (to 13%) and an increase of the pollen sterility (to 16%), which is more substantially seen at H. lilioasphodellus. The possibility of the use of the marked indices for the bioindication of a level of contamination of the environment is shown.