Влияние магнитного изотопа магния-25 на пострадиационное восстановление клеток Saccharomyces cerevisiae - Гродзинский, Д.М.; Евстюхина, Т.А.; Кольтовер, В.К.; Королев, В.Г.; Кутлахмедов, Ю.А. (Доповіді НАН України, 2011)
З трьох стабільних ізотопів магнію, ^24Mg, ^25Mg та ^26Mg (природне співвідношення приблизно 79, 10 та 11% відповідно), тільки ^25Mg є магнітним ізотопом (має ядерний спін I=5/2), тоді як ^24Mg і ^26Mg — немагнітні ізотопи (ядерний спін I=0). Показано, що магнітний ізотоп ^25Mg у порівнянні з немагнітним ізотопом ^24Mg ефективніше сприяє відновленню клітин дріжджів Saccharomyces cerevisiae після опромінення короткохвильовим ультрафіолетовим світлом. Таким чином, вперше у світі виявлено магнітний ізотопний ефект у радіаційній біології. Отримані результати свідчать про принципову можливість створення радіопротекторів на основі сполук стабільного магнітного ізотопу магнію. Among three stable magnesium isotopes, ^24Mg, ^25Mg, and ^26Mg with natural abundance 79, 10, and 11%, only ^25Mg has the nuclear spin (I=5/2) and, therefore, the nuclear magnetic moment. Two other isotopes are spinless (I=0) and, hence, have no magnetic moment. We have revealed that magnetic isotope ^25Mg, by comparison to nonmagnetic isotope ^24Mg, essentially stimulates the recovery process in the yeast cells, Saccharomyces cerevisiae, after UV irradiation. Thus, we have first documented the magnetic isotope effect in radiation biology. This finding opens up the way to the development of novel radio-protectors based on the stable magnetic isotopes.