Сучасне радіонуклідне забруднення прісноводних риб України - Каглян, О.Є.; Гудков, Д.І.; Кленус, В.Г.; Кузьменко, М.І.; Широка, З.О.; Ткаченко, В.О.; Мельник, М.К.; Поморцева, Н.А.; Юрчук, Л.П.; Назаров, О.Б. (Доповіді НАН України, 2011)
Наведено результати досліджень вмісту та розподілу ⁹⁰Sr, й ¹³⁷Cs по органах і тканинах прісноводних риб понад 40 водойм України. Розраховано діапазони потужності поглинутої дози опромінення для риб від інкорпорованих радіонуклідів. Упродовж останніх років зареєстровано спад питомої активності ¹³⁷Cs й ⁹⁰Sr, що триває, в представників іхтіофауни всіх водойм України, за винятком ''мирних'' видів риб слабопроточних та замкнутих водойм Чорнобильської зони відчуження, в яких вміст ⁹⁰Sr, утримується на певному високому рівні. Показано, що ⁹⁰Sr, на теперішній час є основним дозоутворюючим радіонуклідом для риб більшості водойм Чорнобильської зони відчуження. The results of researches of the ⁹⁰Sr and ¹³⁷Cs content and distribution in organs and tissues of freshwater fish in 40 reservoirs of Ukraine are presented. The ranges of the absorbed dose rate for fish from incorporated radionuclides are calculated. During last years, a continuing decrease of ¹³⁷Cs and ⁹⁰Sr specific activity in ichthyofauna representatives of all Ukrainian water bodies is registered. The exception are the pray fish species of closed water bodies of the Chernobyl exclusion zone, where the ⁹⁰Sr content remains at a certain high level. It is shown that ⁹⁰Sr is the main dose-formed radionuclide for fish of the majority of water bodies within the Chernobyl exclusion zone at the present time.