Мусульманська загроза: ілюзія чи реальність? - Колодний, А.М. (Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, 2010)
Характерною особливістю функціонування ісламу в наш час є все більша
його глобалізація і політизація, зростання впливів на суспільне життя багатьох
країн його ортодоксальних спільнот. В статті А.Колодного «Мусульманська
загроза: ілюзія чи реальність?» розкривається характер протікання означених
процесів не тільки у світовому контексті, а й на українських теренах. При цьому
автор доводить, що причини з’яви і поширення т.зв. мусульманського
екстремізму слід шукати не в ісламі, а в зовнішніх щодо нього чинниках.
Ключові слова: іслам, ісламський екстремізм,. мусульманський світ,
халіфат, кримськотатарський народ, ДУМК. Особенностью функционирования ислама в наше время является его всё
большая глобализация и политизация, возрастание влияния на общественную
жизнь многих стран его ортодоксальных организаций. В статье А.Колодного
«Мусульманская угроза: иллюзия или реальность?» раскрывается характер
протекания названных процессов не только в мировом контексте, но и на
украинских территориях. При этом автор доказывает, что причину
возникновения и распространения так называемого мусульманского
экстремизма следует искать не в самом исламе, а у внешних по отношению к
нему факторах.
Ключевые слова: ислам, исламский экстремизм, мусульманский мир,
халифат, крымскотатарский народ, ДУМК. A special feature of the functioning of Islam in our time is its increasing
globalization and the politicization of an increasing influence on public life in many
countries its orthodox organizations. In the article by A.Kolodnyi "Muslim threat:
Illusion or Reality?" reveals the character of these processes not only in the context
of the world, but also in the Ukrainian territories. The author argues that the reason for
the emergence and spread of so-called Muslim extremism should be sought not in
Islam itself, while external to him, factors.
Keywords: Islam, Islamic extremism, the Muslim world, caliphate, Crimean-
Tatar people.