Ісламські процеси в Російській Федерації: уроки для України - Арістова, А. (Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, 2010)
У статті А.Арістової «Ісламські процеси в російській Федерації: уроки
для України» узагальнюються провідні тенденції розвитку мусульманської
умми в Росії, висвітлюються їх аналогії із процесами, що перебігають в
українському суспільстві, та визначаються актуальні для українських реалій
шляхи оптимізації державно-релігійних відносин.
Ключові слова: мусульманська умма, політизація ісламу, внутрішньо-
ісламські суперечності, ісламофобія, державно-конфесійні відносини. В статье А.Аристовой «Исламские процессы в российской
Федерации: уроки для Украины» обобщаются основные тенденции развития
мусульманской уммы в России, прослеживаются их аналогии с процессами,
происходящими в украинском обществе, и определяются актуальные для
украинских реалий пути оптимизации государственно-религиозных отношений.
Ключевые слова: мусульманская умма, политизация ислама, внутри-
исламские противоречия, исламофобия, государственно-конфессиональные
отношения. The article of Аlla Aristova “Islamic Processes in Russian Federation: the
Lessons for Ukraine” analyses the main trends of the development of Moslem’s
umma in Russia; also examines the analogous processes, which are inherent to
Ukrainian society. On the ground of comparative approach, the author defines an
actual means of the optimizing of state and religion relations.
Keywords: Moslem’s umma, politization of Islam, inner Moslem’s
contradiction, Islamofobija, state and religion relations.