«Фікх меншин» як спосіб існування ісламу в Європі - Хазир-Огли, Т. (Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, 2010)
У статті Т.Хазир-Огли «Фікх меншин» як спосіб існування ісламу в
Європі» розглянуто актуальний нині юридичний напрямок «фікх для
мусульманських меншин» (система юридичних рішень, винесених ісламськими
вченими на основі Корану та Сунни, де враховані також особливості місцевої
культури та специфіка суспільних відносин). Наведені приклади сучасних фатв,
які полегшують існування мусульманської умми в європейському суспільстві.
Ключові слова: фікх меншин, фатва, іслам, мусульманська умма,
мусульманські меншини, європейські країни. В статье Т.Хазыр-Оглы «Фикх меньшинств» как способ
существования ислама в Европе» рассмотрено актуальное нынче
юридическое направление «фикх для мусульманских меньшинств» (система
юридических решений, вынесенных исламскими учеными на основе Корана
и Сунны, где учтены также особенности местной культуры и специфика
общественных отношений). Приведены примеры современных фатв, которые
облегчают существование мусульманской уммы в европейском обществе.
Ключевые слова: фикх меньшинств, фатва, ислам, мусульманская
умма, мусульманские меньшинства, европейские страны. In the article of T.Hazur-Ogly “Fiqh for minorities” as a mode of existing
of Islam in Europe” the actual legal direction such as “fiqh for Muslim
minorities” is considered (system of the legal decisions which have been
substantiated by Islamic scientists on the basis of the Koran and Sunna, where
features of local culture and specificity of public relations are considered also).
Examples of the modern fatw which facilitate existence of Muslim umma in the
European society are presented.
Keywords: fiqh for minorities, fatwa, Islam, Muslim umma, Muslim
minorities, European countries.