Історико-політичний підтекст та ідеологічне підґрунтя процесів. ісламізації та демократизації в сучасному Ірані - Семчинський, К. (Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, 2010)
У статті К.Семчинського «Історико-політичний контекст та
ідеологічне підґрунтя процесів ісламізації та демократизації в сучасному
Ірані» досліджується історико-політичний контекст та релігійно-правове
обґрунтування ідеологічних трансформацій, які мали на меті утвердити
легітимність теократичного та авторитарного правління в ісламській
республіці. На основі дослідження першоджерел ісламської релігії,
постулатів шиїзму, історії виникнення віри в Махді та теологічних дискусій
щодо розділення держави і релігії в ісламі, автор припускає можливість
переосмислення політико-релігійної доктрини в ісламській шиїтській
державі.
Ключові слова: Іран, іранська революція, шиїтська держава, доктрина
Махді, релігійна влада, демократичні цінності. В статье К.Семчинского «Историко-политический контекст и
идеологическое обоснование процессов исламизации и демократизации в
современном Иране» исследуется историко-политический контекст и
религиозно-правовое обоснование идеологических трансформаций,
направленных на утверждение легитимности теократического и
авторитарного правления в исламской республике. На основе исследования
первоисточников исламской религии, постулатов шиизма, истории
возникновения веры в Махди и теологических дискуссий по поводу
разделения государства и религии в исламе, автор допускает возможность
переосмысления политико-религиозной доктрины в исламском шиитском
государстве.
Ключевые слова: Иран, иранская революция, шиитское государство,
доктрина Махди, религиозная власть, демократические ценности. The article of K.Semchinskij “Historical and political context and
ideological foundation of the processes of Islamization and democratization in
modern Iran” looks into historical and political context as well as religious and
legal foundation of ideological transformations which are aimed at reconfirming
the legitimacy of the theocracy and authoritarian rule in the Islamic republic. The
author based his research on the sources of Islam, shia postulates, the history of the
belief in Mahdi, and the theological discussions concerning the division of the state
and religion in Islam. The author admits reexamination of political and religious
doctrine in shia state.
Key-words: Iran, Iranian revolution, shia state, doctrine of Mahdi, religious
power, democratic values.