Місце ідеологеми «Москва – Третій Рим» у філософії всеєдності В.Соловйова - Галіченко, М.В. (Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, 2011)
Стаття Галіченка Максима Володимировича «Місце ідеологеми
«Москва – Третій Рим» у філософії всеєдності В.С. Соловйова» присвячена
дослідженню поглядів В. С. Соловйова на можливість реалізації ідеологеми
«Москва – Третій Рим» через побудову світової теократії та досягнення єднання
християнських церков. Автор доводить, що ідеологема «Москва – Третій Рим»
посідає важливе місце в філософській спадщині В. С. Соловйова. Орієнтація на
втілення зазначеної ідеологеми в майбутньому та спроба окреслення механізмів
її практичної реалізації дозволяють засвідчувати самобутність рецепції В. С.
Соловйова в контексті російської філософської традиції.
Ключові слова: ідеологема, теократія, есхатологія, месіанізм, імперія. Статья Галиченко М. В. «Место идеологемы «Москва – Третий Рим» в
философии всеединства В.С. Соловьева» посвящена изучению взглядов В.С.
Соловьева относительно возможности реализации идеологемы «Москва –
Третий Рим» путем построения всемирной теократии и достижения объединения
христианских церквей. Автор доказывает важное значение идеологемы «Москва
– Третий Рим» в философском наследии В.С. Соловьева. Ориентация на
воплощение данной идеологемы в будущем и попытка очертить механизмы её
практической реализации позволяют утверждать самобытность рецепции В.С
Соловьева в контексте российской философской традиции.
Ключевые слова: идеологема, теократия, эсхатология, мессианизм,
империя.