Алгоритмический подход к исследованию моделей многоскоростных систем с очередями - Чи Сон Ким; Пономаренко, Л.А.; Меликов, А.З. (Кибернетика и системный анализ, 2009)
Досліджуються моделі багатошвидкісних систем, в яких обслуговуються вузькосмугові (n-вимоги) і широкосмугові (w-вимоги) вимоги. Обслуговування n-вимоги здійснюється за допомогою одного каналу, а для обслуговування w-вимоги потрібно одночасно m > 1 каналів. За відсутності необхідної кількості вільних каналів w-вимоги приєднуються до черги, а n-вимоги не буферуються й приймаються лише тоді, коли кількість вільних каналів системи перевищує деяке порогове значення. Пропонується алгоритмічній підхід до розрахунку показників якості обслуговування різнотипних вимог у таких системах. Наводяться результати числових експериментів. Models of multirate systems that handle narrow-band and wide-band calls are investigated. Narrow-band calls are serviced by a single channel, whereas m 1, channels are required simultaneously for wide-band calls. When the necessary number of free channels is absent, wide-band calls are queued but narrow-band calls are not buffered and are accepted only if the number of free channels is larger than a given threshold. An algorithmic approach is proposed to the calculation of service quality indices for such models, and results of numerical experiments are presented.