Анализ и формирование акустических полей в неоднородных волноводах - Гладкий, А.В.; Скопецкий, В.В.; Харрисон, Д.А. (Кибернетика и системный анализ, 2009)
Розглянуто питання, пов’язані з чисельним моделюванням та формуванням заданих властивостей акустичних полів у підводному осесиметричному неоднорідному хвилеводі. Запропоновано і досліджено чисельний метод розв’язання крайової та екстремальної задачі для параболічного хвильового рівняння типу Шредінгера з комплексним несамоспряженим оператором. The problem of numerical modeling and formation of acoustic fields with definite properties in an axisymmetric inhomogeneous underwater waveguide is considered. A numerical method is proposed and investigated to solve a boundary-value and extremal problems for a parabolic Schrodinger-type wave equation with a complex nonself-conjugate operator.