Идентификация параметров динамической задачи теории упругости тела с включением - Сергиенко, И.В.; Дейнека, В.С. (Кибернетика и системный анализ, 2009)
Отримано явні вирази градієнтів функціоналів-нев’язок для ідентифікації градієнтними методами параметрів динамічного пружного деформування багатокомпонентних тіл. Методика базується на використанні розв’язків спряжених задач розробленої авторами теорії оптимального керування станами багатокомпонентних розподілених систем.