Адаптивная система диагностики на основе нечетких отношений - Ротштейн, А.П.; Ракитянская, А.Б. (Кибернетика и системный анализ, 2009)
Causes (diagnoses) are retrieved and identified using observed effects (symptoms) based on fuzzy relations and Zadeh’s compositional rule of inference. An approach to designing adaptive fuzzy diagnostic systems is proposed. It allows solving fuzzy relational equations and designing and adjusting fuzzy relations using expert and experimental information. Розглядається відновлення причин (діагнозів) за спостережуваними наслідками (симптомами) на основі нечітких відношень і композиційного правила виведення Заде. Пропонується підхід до проектування адаптивних нечітких систем діагностики, що забезпечує розв’язання нечітких логічних рівнянь сумісно з побудовою і настройкою нечітких відношень на основі експертно-експериментальної інформації.