К решению задач управления на импульсных и хевисайдовских классах управляющих функций - Айда-заде, К.Р. (Кибернетика и системный анализ, 2009)
Досліджено задачі оптимального керування на імпульсних і хевісайдівських класах керуючих функцій. Отримано формули для градієнта функціонала як за величиною, так і, що більш важливо, за часом початку їхнього впливу. Формули дозволяють використовувати методи скінченновимірної оптимізації першого порядку для розв’язання розглянутих задач. Наведено результати експериментів. Optimal control problems over impulse and Heaviside classes of control functions are investigated. Formulas are obtained for the target functional gradient with respect to the quantity and, what is more important, to the time of the beginning of an impact. The formulas allow one to use first-order finite-dimensional optimization methods for solving mentioned problems. Results of numerical experiments are presented.