Взаимодействие криопротекторов с липосомами из суммарных липидов спермиев петуха - Линник, Т.П.; Дюбко, Т.С.; Мартынюк, И.Н.; Терещенко, А.В. (Проблемы криобиологии, 2010)
С использованием флуоресцентного зонда ФМЕ исследовано взаимодействие с липосомами, сформированными из
суммарных липидов сперматозоидов петуха (СЛСП), криопротекторов: этиленгликоля (ЭГ), 1,2-пропандиола (1,2-ПД), N,N-
диметилформамида (ДМФА), N,N-диметилацетамида (ДМАЦ), глицерина и диметисульфоксида (ДМСО).Установлено, что
уровень воздействия криопротекторов на бислой определяется гидрофильно-гидрофобным балансом их молекул и имеет
концентрационно-зависимый характер. По степени увеличения влияния на спектральные параметры флуоресценции ФМЕ в
липосомах из СЛСП криопротекторы располагаются в ряд: глицерин ≤ ЭГ < 1,2-ПД < ДМСО < ДМАЦ ≤ ДМФА, что
согласуется с ростом их коэффициента распределения в системе “вода-неполярная фаза”. Рассматривается механизм влияния
криопротекторов на связи, формирующие бислой. З використанням флуоресцентного зонда ФМЕ досліджено взаємодію з ліпосомами, які сформовані із сумарних ліпідів
сперматозоїдів півня (СЛСП), кріопротекторів: етиленгліколю (ЕГ), 1,2–пропандіолу (1,2–ПД), N,N-диметилформаміду
(ДМФА), N,N-диметилацетаміду (ДМАЦ), гліцерину і диметисульфоксиду (ДМСО). Встановлено, що рівень впливу кріо-
протекторів на бішар визначається гідрофільно-гідрофобним балансом їх молекул та має концентраційно-залежний характер.
За ступенем збільшення впливу на спектральні параметри флуоресценції ФМЕ в ліпосомах із СЛСП кріопротектори
розташовуються в ряд: гліцерин ≤ ЕГ < 1,2-ПД < ДМСО < ДМАЦ ≤ ДМФА, що погоджується зі збільшення їх коефіцієнта
розподілу в системі “вода-неполярна фаза”. Обговорюється механізм впливу кріопротекторів на зв’язки, які формують
бішар. Using the fluorescent probe FME we studied interactions of the cryoprotectants: ethylene glycol (EG), 1,2-propane diol (1,2-
PD), N,N-dimethyl formamide (DMFA), N,N-dimethyl acetamide (DMAc), glycerol and dimethyl sulfoxide (DMSO) with liposomes
made from the fowl spermatozoa total lipid (FSTL). It was established that the level of CP impacts on bilayer is determined by
hydrophilic-hydrophobic balance of their molecules and showed a concentration dependence. The cryoprotectants are ranked by their
increasing influence on FME fluorescence spectral parameters in RSTL liposomes as follows: glycerol ≤ EG < 1,2-PD < DMSO <
DMAc ≤ DMFA, that corresponds the growth in their distribution coefficients in the system “water – non-polar phase”. A mechanism
of the cryoprotectant impacts on bonds forming bilayer is discussed.