Возрастные особенности некоторых проявлений метаболического синдрома, обусловленных однократным облучением в различных дозах - Горбань, Е.Н.; Топольникова, Н.В.; Подьяченко, Е.В.; Утко, Н.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Одноразове рентгенівське опромінення в дозах 3 або 5 Гр призводило до більш виражених порушень системи ПОЛ в тканині печінки, підвищення рівня HbA1c в крові та зниження рівня стабільних метаболітів NO в крові і тканині аорти дорослих щурів у порівнянні зі старими. В деяких випадках доза 3 Гр спричиняла більш негативний вплив на організм у порівнянні з дозою 5 Гр. Single x-ray exposure at doses of 3 or 5 Gy resulted in a more pronounced disturbances of lipid peroxidation in liver, increase in HbA1c in the blood and reducing the level of stable NO metabolites in blood and in the aorta of adult rats compared with old ones. In some cases, the dose of 3 Gy has more negative effects on the organism compared with a dose of 5 Gy.