The impact of colostrum on brain development of the newborn pigs - Goncharova, K.O.; Osadchenko, I.O.; Kovalenko, T.M.; Ushakova, G.O.; Pierzynowski, S.G.; Skibo, G.G. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Colostrum is a source of many bioactive components including antibodies (IgG) as suggested protecting the newborns against infection. In this study we aimed to evaluate the role of colostrum for the brain development in newborn pigs. The hippocampal neurons and microglial cells were identified by specific antibodies and analyzed with confocal microscope and the morphometric assay was provided. The piglets deprived of colostrum revealed a reduction in postnatal hippocampal neuro and microgliogenesis. Feeding with elementary diet instead of colostrum didn’t help physiological postnatal brain development. Addition of IgG to elementary diet improved the neurogenesis and supported immune status of the brain supporting the importance of natural feeding in the first weeks of life. Молозиво є джерелом багатьох біологічно активних речовин, в тому числі, імуноглобулінів (а саме IgG), які, як вважається, захищають новонароджених від інфекцій. Метою даного дослідження була оцінка впливу споживання молозива після народження на розвиток головного мозку поросят. Методом конфокальної мікроскопії з допомогою специфічних антитіл були ідентифіковані нейрони СА1 зони гіпокампа та мікрогліальні клітини, також був проведений морфометричний аналіз зрізів. У позбавлених молозива тварин було виявлене зменшення постнатального нейро- та мікрогліогенезу в гіпокампі. Годування поросят основною дієтою замість молозива не відтворювало фізіологічний постнатальний розвиток головного мозку. Додавання IgG до основної дієти покращувало нейрогенез та підтримувало імунний статус головного мозку, що підтверджує думку про важливість натурального харчування в перші тижні життя.