Зависимость состояния системы моноксида азота у самцов-крыс линии SHR от уровня гликемии - Ганчева, О.В.; Самойленко, Н.Ю.; Мельникова, О.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
В експерименті вивчені особливості стану системи моноксиду азоту у щурів лінії SHR. Показано, що у щурів зі спонтанною гіпертензією спостерігаються зміни в системі, які залежать від рівня базальної глікемії. Встановлено, що в процесі прогресування порушень вуглеводного й жирового обмінів відбувається збільшення вмісту стабільних метаболітів NO у плазмі й гомогенатах підшлункової залози із збільшенням активність ферменту NO-синтази. Peculiarities of nitrogen monoxide system state in SHR rats were studied experimentally. It is shown that in spontaneously hypertensive rats alterations in nitrogen monoxide system state are observed which are dependent on glycemia level. It is established that progressive alterations of carbohydrate and lipid metabolism are accompanied by increase of stable NO metabolites in blood plasma and tissues’ homogenates along with the increase of NO-synthase enzyme activity.